Login:
Hasło:
  zapamiętaj

Teraz jest 2012-05-23 18:01

Strona główna forum Inne Kultura Film

Ulubiony film?

Film... niejednokrotnie zastępujący książki element codzienności. Chcesz o jakimś porozmawiać? Nie krępuj się!

Ulubiony film?

Postprzez Vertex 2008-12-12 01:18

Większość pewnie powie Maaatriiiix, albo LOTR, ale ale...

Może to Equilibrium, albo Shawshank Redemption, albo Dancer In The Dark ( Bjork! *^^* ), czy może Boondock Saints ( GENIALNY FILM ! ). Next, Lucky Number Slevin, Prestige, Fight Club, The Illusionist, czy Phantom of The Opera!

To te które ja polecam, a mój ulubiony? Chyba jednak Boondock Saints i scena z kotem XD ( Sep? XD )
Hail Bel-Far !

Zapraszam do sklepu, uzbro na zamóienie, pożyczki, targowanie się itp.
ID 777.
Vertex

Re: Ulubiony film?

Postprzez Orgrim Ogniojad 2008-12-12 09:26

Requiem for a dream - za całokształt

American History X - przygniatający...

Green Mile - rozwalający i wzruszający ;)

Brokeback Moutain............. żartowałem :P
^^'

Byłaby tu dużo dłuższa lista, ale nie potrafię wyłowić jakiejś najlepszej grupy z tego, więc ograniczę się do tych, które ostatnimi czasy robiły na mnie największe wrażenie :)
"...Miało się ku zachodowi, gdy zachwiał się i runął bezwładnie. Zębami gryzł ziemię, nozdrzami miotał płonący oddech. Szarpnął się raz, drugi, trzeci. Dreszcz głęboki przebiegł go, piękna głowa głucho runęła w miękką ziemię. Ustał płomienisty oddech..."

KLAN TWIERDZA PANDEMONIUM
Orgrim Ogniojad
Członek IS

Postprzez Dragnar Firestorm 2008-12-12 10:39

Myślę że najlepszym wyznacznikiem "dobrości" filmu jest to ile razy jesteśmy go w stanie obejrzeć xD

Jak dla mnie to:
Requiem for a dream, Zielona Mila, Forest Gump, Kevin sam w domu i Nowym Yorku ( scena kiedy złodziej dostaje 4 raz z rzędu cegłą w łeb i ciągle wstaje, ja się turlam po podłodze, dosłownie )
"Imperare sibi maximum est imperium" - "Panować nad sobą to najwyższa z władz", Seneka
Dragnar Firestorm

Postprzez Nesir 2008-12-12 15:36

American Gangster - Facet zrobił imperium kokainowe - popełnił tylko jeden, mały, głupi błąd. Polecam. ;p

Job, Ostatnia Szara Komórka - Świetne gagi w nim są. Cały czas sie smieje z tekstow z tego filmu xd
Nesir
Członek IS

Postprzez Larorah Vespana 2008-12-13 00:33

American History X - Tak.
Requiem for a dream - Tak. Ze szczególnym uwzględnieniem muzyki.
Equilibrium - Czyżby ze względu na skojarzenia z "Rok 1984".. ?

Inne:
K-PAX
American Beauty
Lot nad kukułczym gniazdem
Piękny umysł
Dzień świra
Ring
Efekt motyla
Symetria

"Komedie":
Aniołowie apokalipsy
Magliwnica
Plan 9
Larorah Vespana

Postprzez Klonus Wysoki 2008-12-13 16:32

Ze świetnych filmów kojarzę trzy: Figth club (z kina bardziej ambitnego) i StarDust (bardziej na luzie) i Casablanca(za klimat). Dziwi mnie, że nie pojawiło się jeszcze kilka dobrych filmów z historii kina: Star Wars (klasyczna trylogia - to nowa jest jakaś... gorsza), 13'th warior, czy Sin City, Leon Zawodowiec oraz moim skromnym zdaniem naprawdę dobra Girl, Interrupted (Przerwana lekcja muzyki).
Poza tym nie zauważyłem żadnej kreskówki, a dla mnie świetne są chociażby Final Fantasy: The spirits within, czy Shrek (jedynka, pozostałe jakoś... nie).
Nie jestem wrogiem.
Nie jestem przyjacielem.
Jestem obserwatorem.
Klonus Wysoki
Mecenas sztuki

Postprzez Naziel 2008-12-13 20:02

Nikt "Ojca Chrzestnego" nie wymienił? Załamałem się :P Dla mnie klasyka.
Oprócz tego na pewno:
Zielona Mila (podpisuje się pod słowami Orgrima)
Symetria (też świetny film, chyba tylko dość "drugoplanowa" rola Adolfa była jego minusem)
Sin City (ogólne wykonanie, no i Jessica Alba ^^ )
Może jeszcze 13 dzielnica i... Poznaj Moich Spartan, ten film jest przerąbany. O produkcjach typu "Psychoza" czy "Milczenie Owiec" nie wspominam, to przecież oczywiste :P
Z ostrzem Solipsis w uniesionej dłoni
Z pieśną Hybris na zakrwawionych ustach
U perłowych bram - na spotkanie Rodzajowi!
Naziel

Postprzez Vertex 2008-12-13 20:07

Drag, to zależy. Ja np. Equilibrium oglądałem chyba 2 razy, a zajmuje pozycję w opt 10 moich filmów. Natomiast Matrix pt. 2... oglądałem go z 5 razy i top 10 - never. To zależy też od przesłania, wykonania, muzyki, tego jak zapada w pamięć.

* K-PAX - to film tak genialny, że omg *__*. Muzyka z niego jest tak wspaniała, ze można jej słuchać godzinami... Polecam.
* Requiem For a Dream - za pierwszym razem go nie zrozumiałem, za drugim mi się spodobał, chyba za trzecim uznałem go za świetnym natomiast pod względem muzyki...? Ech.. ^^
* Piękny umysł. Russell Crowe zagrał doskonale, film oglądany za pierwszym razem po prostu zaskakuje każdą kolejną sceną...

Klonus - filmy animowane to zupełnie inna kategoria ;] Zresztą, zapraszam do drugiego tematu :P Tak samo jak i zrestzą kino azjatyckie. Polecam wszystkim film "Bu neng shuo de. mi mi" - 'Secret' w Europie. Omg, omg, o m g .
Hail Bel-Far !

Zapraszam do sklepu, uzbro na zamóienie, pożyczki, targowanie się itp.
ID 777.
Vertex

Postprzez Peter 2009-01-11 18:13

Najlepszy filmy? Zdecydowanie Goodfellas. ;]
Peter

Postprzez Seprioth 2009-01-12 12:03

Zacząć należy od takich tytułów jak Apocalypse Now, Platoon, Full Metal Jacket, 9ta Rota (oryginalny tytuł rosyjski, na polskie "Dziewiąta kompania", Enemy at the Gates, The Deer Hunter i cala reszta ogólnie pojętej klasyki wojennej ;]

Donnie Darko - kompletna psychodela w ciezkich psychologiczno-fantastycznych klimatach.

Lord of War - dramatyczno-cyniczna historia handlarza bronią. Świetna rola Cage'a.

Ronin - rewelacyjne kino akcji. De Niro, Reno + Natasha McElhone w pełnej zwrotów akcji, zdumiewająco realistycznej historii rodem z książek Forsytha czy Folleta.

Forrest Gump, no, wiadomo.

The Snatch - najlepsza komedia EVER! XD Nie ma co gadać, trzeba zobaczyc xD

I w sumie wszystko Michaela Baya xD The Rock, Transformers, Pearl Harbor, Bad Boys, Armaggedon, The Island etc. xd Heroizm + cyniczny humor to jest to co Sepy lubią najbardziej ^^''
Wojna - jest jak serial! Ma trwać!
Seprioth

Postprzez Larorah Vespana 2009-01-21 22:29

" W stronę morza" - dzisiaj widziałam.. polecam szczególnie dla przeciwników eutanazji ;)
Larorah Vespana

Postprzez Ithilien 2009-01-29 22:19

Hym, ciekawe pozycje niektórzy z was wymieniają.

Dziwne, że nikt nie wspomniał o ''Tora Tora Tora !''. Jedyny, sensowny film o Pearl Harbor, tego nowego nie trawie ze względu na wątek miłosny. Innych nie znam ;].

''Szeregowiec Ryan'' - tu też się dziwię, że nikt o nim nie wspomniał. Co najmniej bardzo dobry film wojenny.

No i jeden z moich ulubionych: ''Zielona Mila''. Jedyny film, przy którym się wzruszyłem mając więcej niż 10 lat. ;]
Ithilien

Postprzez Cendphilion 2009-09-21 20:31

Dawno nikt nic nie pisał a i ja się przyznam jakie są moje ulubione filmy. A więc.

Forrest Gump
Upadek (szczególnie w świetle różnych dziwnych tez na temat "latającego spodka SS" czy też prac nad nadczłowiekiem, samolotami o napędzie magnetycznym itp, wychwyciłem jedno zdanie w filmie - Hitler do Goebbelsa - doktorze Goebbels, dziękuję Panu za pańskie badania, czy autor filmu też jest ogarnięty manią dziwnych badań III Rzeszy?)Wracając
Święci z Bostonu (Na krzywe drzewo to i Salomon nie naleje...)
Bitwa o Bulge
Wróg u Bram (taa gdyby tylko major Koenig istniał...)
Byliśmy Żołnierzami
Most na Renie
Generał Patton
Lśnienie (ta scena gdy jedzie chłopczyk a ze ścian nagle spływa ocean krwi i pojawiają się te dziewczynki...)
Kuba Rozpruwacz
Cannibal
Star Wars ale te starsze, w nowych coraz więcej przesycenia komputerowego, czasem lepiej że film ma duszę a nie tylko efekty specjalne)
Dzień Świstaka
Pianista (znajomi twierdzą że lubię widok trupów na ulicach, zapewniam że nie, chociaż...)
Jeśli jakiegoś filmu z mojej głównej filmoteki zapomniałem to trudno, ale tyle tego czasem jest że się zapomina, chyba próbka starczy na razie.
Cendphilion
(beta)Tester

Powrót do Film