Strona główna forum → Hedrenis: Portal → Konkursy
Konkurs pisarski
9 posty(ów) • Strona 1 z 1
Konkurs pisarski
Wypada zacząć od tego, że od dawien dawna takiego konkursu w Imperium nie było i zapewne jeszcze przez długi czas nie będzie. Jego wyjątkowość polega przede wszystkim na stawce, o jaką gra się toczy, ale o niej samej dalej. Najpierw zasady konkursu.
Wymagania i zasady
Termin
Termin zgłaszania prac konkursowych mija w niedzielę 8 lutego 2009 roku, o godzinie 20:00. Zgłoszenia rozpatrzone zostaną w ciągu dwóch tygodni od zakończenia konkursu, a ogłoszenie wyników odbędzie się zaraz po zakończeniu obrad jury.
Nagroda
Piękno i wyjątkowość tego konkursu tkwi w nagrodzie, jaką można w nim zdobyć. Autor pracy, która spotka się z największym uznaniem komisji, obdarowany zostanie pierwiastkiem bożym Krainy - pięknymi skrzydłami i niebiańską mocą Anioła. Od tego momentu będzie mógł szczycić się mianem Skryby Imperium, co wiąże się z licznymi przywilejami (zarządzanie biblioteką Krainy, dostęp do Panelu Mieszkańców, władza w Chacie Gawędziarza, możliwość testowania Nowego Imperium).
Ach, jeszcze jedno - może się okazać, że dwie prace będą na równie wysokim poziomie - wtedy "rozanielone" zostaną dwie osoby.
Przewidujemy również nagrodę(y) pocieszenia - dodatkowe AP wraz ze startem Nowej Ery.
Powodzenia!
Z Woli Bożej,
Archanioł Gothar Iskandiar Dathan
(Pozdrowienia, Avq! / Ender)
Wymagania i zasady
- Zapewne nie będzie dla nikogo zdziwieniem – po zapoznaniem się z tytułem tematu – iż głównym wymogiem współzawodnictwa jest piękne, płynne i sprawne posługiwanie się słowem pisanym.
- Tematem twórczości są dzieje Imperium. Co ważne – nie zmyślone, lecz prawdziwe (vide: Biblioteka, Historia Stworzenia). W tym tkwi pewna trudność, gdyż pamięć bywa zawodna, lecz za łatwo być nie może, prawda? ;]
- Elementem ułatwiającym jest zakres czasowy – może to być zarówno wszystkie dziewięć Er (co byłoby miłą niespodzianką dla jury) jak i dowolna ich kompilacja (np. Ery: Piąta – Siódma, Szósta – Dziewiąta). Jedyny wymóg jest taki, że uwzględnić należy minimum jedną całą Erę.
- Jeśli chodzi o formę pracy, dopuszczamy dużą swobodę – może to być zarówno proza jak i poezja. Nie ma żadnych granic objętościowych, choć chyba oczywiste jest, że nie dość zadowalająca będzie jedna linijka tekstu, a jego pięćdziesiąt stron prędzej wymęczy niż zachęci oceniającego. Nie determinujemy narracji, wstawiania lub nie dialogów, wtrąceń etc.
- Prace zapisane w *.txt (nie męczcie się z edycją w Wordzie, czy tworzeniem PDF-ów - oceniana będzie treść, nie piękna oprawa) według wzoru nick_ID.txt należy wysyłać na adres e-mail: gothar@i-rpg.net. W temacie maila: "Imperium: Skryba (konkurs)".
Termin
Termin zgłaszania prac konkursowych mija w niedzielę 8 lutego 2009 roku, o godzinie 20:00. Zgłoszenia rozpatrzone zostaną w ciągu dwóch tygodni od zakończenia konkursu, a ogłoszenie wyników odbędzie się zaraz po zakończeniu obrad jury.
Nagroda
Piękno i wyjątkowość tego konkursu tkwi w nagrodzie, jaką można w nim zdobyć. Autor pracy, która spotka się z największym uznaniem komisji, obdarowany zostanie pierwiastkiem bożym Krainy - pięknymi skrzydłami i niebiańską mocą Anioła. Od tego momentu będzie mógł szczycić się mianem Skryby Imperium, co wiąże się z licznymi przywilejami (zarządzanie biblioteką Krainy, dostęp do Panelu Mieszkańców, władza w Chacie Gawędziarza, możliwość testowania Nowego Imperium).
Ach, jeszcze jedno - może się okazać, że dwie prace będą na równie wysokim poziomie - wtedy "rozanielone" zostaną dwie osoby.
Przewidujemy również nagrodę(y) pocieszenia - dodatkowe AP wraz ze startem Nowej Ery.
Powodzenia!
Z Woli Bożej,
Archanioł Gothar Iskandiar Dathan
-

Gothar - Członek IS
Re: Konkurs pisarski
(Wszelkie pytania i wątpliwości należy umieszczać bezpośrednio w tym temacie).
... bo każdy we własnej żyje bajce, z własnymi zmagając się demonami,
z własnym strachem bitwy tocząc na ziemi usłanej wyłącznie porażkami...
Konrad Jurkowski :: DevDiary - The sophisticated art of (web) programming
z własnym strachem bitwy tocząc na ziemi usłanej wyłącznie porażkami...
* * *
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
- Rich Cook* * *
Konrad Jurkowski :: DevDiary - The sophisticated art of (web) programming
-

Ender - Administrator
Skoro bezpośrednio w tym temacie...
Też Cię pozdrawiam, End. Ciekaw jestem tylko, czy osobę, która wygra ten konkurs potraktujesz tak jak mnie, czy może trochę lepiej.
"Rangi będą po maturach", "Jak zrobię Hedrenis", "Jak będzie Nowy Imp"... Przypomnę Ci tylko, że podanie na Skrybę wysłałem 19 kwietnia zeszłego roku, a więc... hm, przedwczoraj minęło okrągłe dziewięć miesięcy! Jak miło... (szczególnie że hm... coś mówiłeś, że zostanę Aniołem, jak się pytałem, co będę miał ze zrobienia tej mapki. No cóż, naiwność moja) Szczerze powiedziawszy, straciłem już nadzieję na to, że zostanę Skrybą (miałbym zostać Aniołem Inkwizytorem w razie ewentualnego zwycięstwa - ale co z tego?).
Nie rozumiem więc, skąd tu się wzięły Twoje pozdrowienia. Liczysz, że wezmę udział w tym konkursie? Niedoczekanie.
Niemniej, również, jak już powyżej napisałem, pozdrawiam
Inkwizytor A`Vquiraniel Vareneil
// --------------------------------------------------- \\
W kwestii twojej prywatnej to rozmawialiśmy na warszaffce, nie wiem czy pamiętasz. A czytał będzie Gocio. On jest żyri. Ja raczej nie.
Nie mówiłem nic o randze za mapkę, a przynajmniej nie na trzeźwo... archiwum? (Nie mówię, że nie, po prostu nie pamiętam). (Tak, masło jest maślane).
Co z tego? Nic.
Właśnie stąd, że wiedziałem co napiszesz. I że nie napiszesz. Jakkolwiek wiesz o co chodzi.
Guess.
/ Ej, ej, miały być Wszelkie pytania i wątpliwości, nie pranie brudów... AVq.
Jeszcze mianem żyri - jako że nie jestem nieomylną wyrocznią, a gusta są różne, prace konkursowe zostaną poddane ocenie jeszcze trzem innym osobom, co ciekawe (?) - zupełnie spoza Imperium. Nowość taka, sam jestem ciekaw, jak to wyjdzie.
Gothar
// Wydawało mi się, że jest to rodzaj wątpliwości...
// AVq.
Też Cię pozdrawiam, End. Ciekaw jestem tylko, czy osobę, która wygra ten konkurs potraktujesz tak jak mnie, czy może trochę lepiej.
"Rangi będą po maturach", "Jak zrobię Hedrenis", "Jak będzie Nowy Imp"... Przypomnę Ci tylko, że podanie na Skrybę wysłałem 19 kwietnia zeszłego roku, a więc... hm, przedwczoraj minęło okrągłe dziewięć miesięcy! Jak miło... (szczególnie że hm... coś mówiłeś, że zostanę Aniołem, jak się pytałem, co będę miał ze zrobienia tej mapki. No cóż, naiwność moja) Szczerze powiedziawszy, straciłem już nadzieję na to, że zostanę Skrybą (miałbym zostać Aniołem Inkwizytorem w razie ewentualnego zwycięstwa - ale co z tego?).
Nie rozumiem więc, skąd tu się wzięły Twoje pozdrowienia. Liczysz, że wezmę udział w tym konkursie? Niedoczekanie.
Niemniej, również, jak już powyżej napisałem, pozdrawiam
Inkwizytor A`Vquiraniel Vareneil
W kwestii twojej prywatnej to rozmawialiśmy na warszaffce, nie wiem czy pamiętasz. A czytał będzie Gocio. On jest żyri. Ja raczej nie.
Nie mówiłem nic o randze za mapkę, a przynajmniej nie na trzeźwo... archiwum? (Nie mówię, że nie, po prostu nie pamiętam). (Tak, masło jest maślane).
Co z tego? Nic.
Właśnie stąd, że wiedziałem co napiszesz. I że nie napiszesz. Jakkolwiek wiesz o co chodzi.
Guess.
/ Ej, ej, miały być Wszelkie pytania i wątpliwości, nie pranie brudów... AVq.
Jeszcze mianem żyri - jako że nie jestem nieomylną wyrocznią, a gusta są różne, prace konkursowe zostaną poddane ocenie jeszcze trzem innym osobom, co ciekawe (?) - zupełnie spoza Imperium. Nowość taka, sam jestem ciekaw, jak to wyjdzie.
Gothar
// Wydawało mi się, że jest to rodzaj wątpliwości...
// AVq.
-

AVquiraniel Vareneil - Posty: 94
To ja zapytam o rzecz związaną z konkursem. Jest brane pod uwagę skrócenie czasu nadsyłania prac? Chodzi mi o brak jakichkolwiek nadesłań.
Goth... I licznymi obowiązkami ;]
Od tego momentu będzie mógł szczycić się mianem Skryby Imperium, co wiąże się z licznymi przywilejami (zarządzanie biblioteką Krainy, dostęp do Panelu Mieszkańców, władza w Chacie Gawędziarza, możliwość testowania Nowego Imperium).
Goth... I licznymi obowiązkami ;]
I will not fall. I will go on and on and on. I'll keep my head high, I will not crawl. I will be strong. I will break the silence. Let the weakness fade. I will set the fire. Help me be the flame.
-

Hexx - Posty: 32
Bez względu na ilość nadesłanych prac - czekamy na nie do 8 lutego. ;]
-- niedziela, 22 lutego 2009, 20:25 --
Minęły dwa tygodnie od terminu zkładania prac, obrady jury dobiegły końca i oto mam przyjemność ogłosić ich wyniki.
W skład komisji wchodziły cztery osoby: moja skromna oraz trójka pozaimperialnych recenzentów (w tym dwoje polonistów z wykształcenia). Każdemu z członków obrad przysługiwały punkty do rozdania, odpowiednio:
Tym samym Peter oraz Siecle Ick zostają członkami Imperium Staff w randze Skrybów. Hex natomiast - w ramach swego rodzaju "nagrody pocieszenia" - otrzymuje rangę Bibliotekarza (władza w Bibliotece Krainy) i dodatkowe 5 AP wraz ze startem Nowej Ery.
Gratulujemy!
Pozostałym uczestnikom konkursu dziękujemy za nadesłane prace - doceniamy wysiłek w nie włożony, jednak... tym razem się nie poszczęściło - niech to Was jednak nie zniechęca, rozwijajcie swe talenty pisarskie, i może kiedyś... ;)
Pozdrawiam,
Gothar Iskandiar Dathan
-- niedziela, 22 lutego 2009, 20:25 --
Minęły dwa tygodnie od terminu zkładania prac, obrady jury dobiegły końca i oto mam przyjemność ogłosić ich wyniki.
W skład komisji wchodziły cztery osoby: moja skromna oraz trójka pozaimperialnych recenzentów (w tym dwoje polonistów z wykształcenia). Każdemu z członków obrad przysługiwały punkty do rozdania, odpowiednio:
- trzy punkty dla najlepszej pracy,
- dwa punkty dla jakościowo następnej,
- jeden punkt dla trzeciego miejsca.
- I miejsce: Peter, ID 2890 (9)
II miejsce: Siecle Ick, ID 1365 (8)
----------------------------------------
III miejsce: Hex, ID 560 (6)
Tym samym Peter oraz Siecle Ick zostają członkami Imperium Staff w randze Skrybów. Hex natomiast - w ramach swego rodzaju "nagrody pocieszenia" - otrzymuje rangę Bibliotekarza (władza w Bibliotece Krainy) i dodatkowe 5 AP wraz ze startem Nowej Ery.
Gratulujemy!
Pozostałym uczestnikom konkursu dziękujemy za nadesłane prace - doceniamy wysiłek w nie włożony, jednak... tym razem się nie poszczęściło - niech to Was jednak nie zniechęca, rozwijajcie swe talenty pisarskie, i może kiedyś... ;)
Pozdrawiam,
Gothar Iskandiar Dathan
Pozdrawiam,
Gothar Iskandiar Dathan
Gothar Iskandiar Dathan
-

Gothar - Członek IS
To ja może zapytam o liczbę nadesłanych zgłoszeń.
Właściwie chciałbym rzec, że bibliotekarz to żadna ranga, równie dobrze można by mi wtrąbić rangę różowego króliczka roku :] Bibliotekarz to taki facio, który siedzi i nic nie robi, ponieważ powinien zajmować się segregowaniem ksiąg, a że nikt nic nie nadsyła i jest to martwe skrzydło Imperium, pozostaję z niczym.
Nie postarałeś się Goth z tym wymyślaniem nagrody pocieszenia ;]
Poza tym dostanie nagrody pocieszenia to jak zostanie nazwanym dzieckiem specjalnej troski.
Rozumiem, że zdanie finalne nie powinno być jakkolwiek podważalne, a jednak.
Właściwie chciałbym rzec, że bibliotekarz to żadna ranga, równie dobrze można by mi wtrąbić rangę różowego króliczka roku :] Bibliotekarz to taki facio, który siedzi i nic nie robi, ponieważ powinien zajmować się segregowaniem ksiąg, a że nikt nic nie nadsyła i jest to martwe skrzydło Imperium, pozostaję z niczym.
Nie postarałeś się Goth z tym wymyślaniem nagrody pocieszenia ;]
Poza tym dostanie nagrody pocieszenia to jak zostanie nazwanym dzieckiem specjalnej troski.
Rozumiem, że zdanie finalne nie powinno być jakkolwiek podważalne, a jednak.
I will not fall. I will go on and on and on. I'll keep my head high, I will not crawl. I will be strong. I will break the silence. Let the weakness fade. I will set the fire. Help me be the flame.
-

Hexx - Posty: 32
Czy prace będą opublikowane? Nie tylko te wyróżnione, ale ogółem wszystkie.
Wszak wysyłając pracę, jednak trzeba było trochę wysiłku włożyć, niech ten wysiłek nie idzie do szuflady, autor może poczuć się doceniony a i gracze przeczytają coś nowego. ; )
P.S
Post Hexa...rzeczywiście może Goth źle sformułował myśl - zdanie o nagrodzie pocieszenia wygląda dość niekorzystnie, niczym ochłap, ale jestem pewna, że Goth takiego zamysłu nie miał. To praca z kategorii "za słaba by wyróżnić, za dobra by pominąć".
Co do rangi to sadze, że osoba cierpliwa i z dużą ilością pomysłów zdoła ożywić trochę bibliotekę. Zagadki, pojedynki poetyckie, konkursy literackie(konkurs na np. najciekawszą historię postaci) czy inne takie z pewnością zwiększyłyby zainteresowanie. Przynajmniej wg. mnie, ranga bardzo fajna i przyjemna, więc naprawdę Hex, nie ma na co narzekać.
Wszak wysyłając pracę, jednak trzeba było trochę wysiłku włożyć, niech ten wysiłek nie idzie do szuflady, autor może poczuć się doceniony a i gracze przeczytają coś nowego. ; )
P.S
Post Hexa...rzeczywiście może Goth źle sformułował myśl - zdanie o nagrodzie pocieszenia wygląda dość niekorzystnie, niczym ochłap, ale jestem pewna, że Goth takiego zamysłu nie miał. To praca z kategorii "za słaba by wyróżnić, za dobra by pominąć".
Co do rangi to sadze, że osoba cierpliwa i z dużą ilością pomysłów zdoła ożywić trochę bibliotekę. Zagadki, pojedynki poetyckie, konkursy literackie(konkurs na np. najciekawszą historię postaci) czy inne takie z pewnością zwiększyłyby zainteresowanie. Przynajmniej wg. mnie, ranga bardzo fajna i przyjemna, więc naprawdę Hex, nie ma na co narzekać.
Sleeping Sun
Sursum Corda!
Sursum Corda!
-

Setaris - Posty: 84
Po pierwsze, bardzo się cieszę z wygranej.
Po drugie, jeśli ktoś chcę moją pracę, a nie będzie ona na widoku publicznym, to proszę do mnie pisać.
Po trzecie, uważam, że wszystkie prace mogłyby znaleźć się w bibliotece, co może ją jednocześnie odświeżyć.
Po drugie, jeśli ktoś chcę moją pracę, a nie będzie ona na widoku publicznym, to proszę do mnie pisać.
Po trzecie, uważam, że wszystkie prace mogłyby znaleźć się w bibliotece, co może ją jednocześnie odświeżyć.

-

Peter - Posty: 60
Hexx napisał(a):Nie postarałeś się Goth z tym wymyślaniem nagrody pocieszenia ;]
Ja bym powiedział, że nie postarałeś się z jej godnym przyjęciem, Heksie. ;] Nie będę powtarzał słów Setaris, a sądzę, że trafiła ona w sedno sprawy. Określ tylko jednoznacznie, czy rezygnujesz z nagrody za trzecie miejsce *stara się unikać określenia "nagroda pocieszenia"* - w takiej sytuacji przypadnie ona następnej po Tobie osobie z największą liczbą uzyskanych punktów. /Edit: Właśnie odebrałem Twoją wczorajszą wiadomość, którą zostawiłeś mi na GG. Wobec jej treści - rangę Bibliotekarza otrzymuje Kathalia.
Nadesłane zostało 6 prac, postaram się, by wszystkie zostały opublikowane (po uprzedniej korekcie) w Bibliotece Krainy. (Chyba że ktoś z biorących udział w konkursie poprosi o nieupublicznianie swojej pracy - proszę o kontakt, najlepiej via posłaniec).
Pozdrawiam,
Gothar Iskandiar Dathan
Gothar Iskandiar Dathan
-

Gothar - Członek IS
9 posty(ów) • Strona 1 z 1