Login:
Hasło:
  zapamiętaj

Teraz jest 2010-07-29 19:01

Strona główna forum Hedrenis: Portal Konkursy

Konkurs na Targowisko

Interesują Cię konkursy związane z Portalem? A może te całkowicie z nim niezwiązane? Masz ochotę na nagrodę? Tutaj znajdziesz wszystkie niezbędne informacje odnośnie wszystkich wydarzeń konkursowych!

Konkurs na Targowisko

Postprzez Nesir 2010-02-01 21:22

Witam wszystkich serdecznie. :)

Konkurs na nowy system klanów można uznać za udany. Wpłynęło kilka sensownych i rozbudowanych projektów (swoją drogą - Orv, gratuluję wygranej :)), zawierających ciekawe rozwiązania. Niewątpliwie, usprawnią i ulepszą Imperium.

Na fali sukcesu ostatnio zakończonego konkursu, Imperium Staff postanowiło zorganizować konkurs kolejny. Mianowicie - konkurs na targowisko. Obiekt narzekań wielu graczy (ba! w tym administracji gry!), będący molochem zaśmiecającym kod Imperium. Po raz kolejny dajemy Wam, Graczom szansę na popisanie się swoimi pomysłami. Mam nadzieję, że równie innowacyjnymi, jak w przypadku konkursu klanowego. Liczymy na Was. Poniżej zamieszczam zasady konkursowe.

Wymagania i zasady
  • Jaki jest cel konkursu? Utworzenie takiego systemu handlowego, który będzie wydajny, prosty w obsłudze, innowacyjny, i przede wszystkim - przystępny. Oczywiście musi być możliwy do zaadaptowania w systemie gry.
  • Osoby zainteresowane konkursem mają za zadanie:
    • Napisać projekt nowego targowiska. Jak takie targowisko będzie wyglądało, zależy od autora projektu. Praca konkursowa powinna być przedstawiona w przejrzystej formie. Mile widziane nagłówki. Naturalnie, autor powinien opisywać to co ma na myśli, by obyło się bez niedomówień. Obowiązkowe zachowanie klarowności przekazu.
    • Projekt będzie pisany od zera. Dlatego nie trzeba opierać się na obecnym targowisku. Zachęcam do zawarcia w swoim projekcie innowacyjnych rozwiązań. W projekcie należy wziąć pod uwagę wszystkie szczegóły opisywanego systemu. Wszelkie koszta, które ponosi gracz, możliwości jakie ma na targowisku, czy chociażby wygląd interfejsu.
  • Gotowe projekty należy przesyłać na adres mailowy - konkurs@i-rpg.net. W temacie maila: Targowisko. Projekty muszą być w formacie umożliwiającym odczytanie, najlepiej *.doc lub *.pdf.
  • Oceniany będzie projekt! Dlatego, jeżeli ktoś swój projekt zakoduje, warto by go dokładnie opisał i umieścił link, by go przetestować.

Kryteria oceniania
  • Prace będą oceniane przez jury, którego skład zostanie ustalony przez Endera, w momencie, gdy minie termin oddawania prac. Jury będzie oceniać projekty według następujących kryteriów:
    Kod: Zaznacz cały
    - Forma projektu (max 10 pkt)
    - Pomysł (max 10 pkt)

- Szczegółowość treści (max 10 pkt + max 5 pkt za wzory)
    - Klarowność (max 5 pkt)
    - Złożoność i innowacyjność (max 10 pkt)
    - Dopasowanie do klimatu i "realiów" gry (max 5 pkt)

- Ocena jury (max 5 pkt per członek jury)
  • Na zakończenie konkursu, pojawi się szczegółowe zestawienie ocen. Opublikowane zostaną także wszystkie prace konkursowe.
  • Ender napisał(a):I należy wspomnieć, że to, czy projekt został poprawnie zakodowany nie ma wpływu na jego pozycję względem innych. Usiłuję przez to powiedzieć, że za wykonanie (jakkolwiek świetne by ono nie było), nie będzie dodatkowych punktów nawet, jeśli włączy mi się tryb leniwego admina - w końcu nie ma sensu wybierać sporo słabszego projektu tylko dlatego, że jest on zrealizowany...

Termin
Prace konkursowe można zgłaszać do 20 kwietnia 2010 roku (20.04.2010), do godziny 23:59. Zgłoszenia zostaną rozpatrzone w ciągu dwóch tygodni, natomiast ogłoszenie wyników nastąpi po zakończeniu obrad jury.

Nagrody
Naturalnie, nie obędzie się bez nagród. Przedstawiają się one następująco:
  • 1 miejsce
    • Ranga Anioła, wraz ze wszystkimi jego przywilejami
    • 5 AP na start XII ery
    • 3 nasiona nifredilu
    • Umieszczenie projektu w grze
  • 2 miejsce (wyróżnienie)
    • 3 AP na start XII ery
    • Eliksir nifredilski na start XII ery
  • Nagroda specjalna - przyznana zamiast pierwszego miejsca
    Najlepiej zostanie nagrodzona osoba, która dodatkowo pokusi się o zakodowanie proponowanego przez siebie projektu. W taki sposób, by moduł targowiska dało się zainstalować w grze (naturalnie po dostosowaniu go do reszty kodu gry). Taka inicjatywa zostanie nagrodzona rangą Boga. Wszelkie potrzebne dane, z serii nazwy pól i tabele z danymi gracza, dostarczy Ender. Oczywiście do nagrody specjalnej doliczają się wszystkie nagrody za I miejsce, nie licząc rangi Anioła.

Myślę, że tyle wystarczy. W razie wątpliwości - zadawać pytania w tym temacie. Powodzenia. :)

Z polecenia Endera,
Archanioł Nesir Vel Anvar
Ostatnio zmieniony przez Nesir 2010-04-02 19:46, w sumie 1 raz/y zmieniany.
Nesir
Członek IS

Re: Konkurs na Targowisko

Postprzez Neav 2010-02-02 14:35

Jedno pytanko - jako, iż nie posiadam na obecnym komputerze tak podstawowego programu jakim jest Word, pragnę spytać - czy akceptowany jest, obok .doc i .pdf, format .rtf (WordPad)?

Pozdrawiam
Neav

Postprzez Doydox 2010-02-02 14:45

Dla zainteresowanych:
30 czy tam 60 dniowego triala Worda można zassać ze strony Microsoftu. Darmowo ofkoz.
Doydox

Postprzez Neav 2010-02-02 15:02

Z góry sorry za offtopic, lecz chciałbym się odwołać co do wygłoszenia Doydoxa: owszem, jest, tyle, że w moim przypadku został już dawno wykorzystany, a strona Microsoftu jest o tyle zaawansowana, że nic nie da proxy, czy zmiana ip, za Chiny nie chciał mi się drugi raz pobrać :(
Neav

Postprzez David Ghotfire 2010-02-02 15:34

Naev oczywiście... Jak chcesz moze być nawet w .txt o ile będzie czytelny :) Najlepiej jakbyś sobie ściągnął openOffice (http://www.office-pl.com/)

EDIT: Ewentualnie docs.google.com :)
David Ghotfire

Postprzez Ender 2010-02-02 16:28

Projekty muszą być w formacie umożliwiającym odczytanie, najlepiej *.doc lub *.pdf.

To chyba mówi samo za siebie...
... bo każdy we własnej żyje bajce, z własnymi zmagając się demonami,
z własnym strachem bitwy tocząc na ziemi usłanej wyłącznie porażkami...

* * *

Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
- Rich Cook

* * *

Konrad Jurkowski
Ender
Administrator

Postprzez Neav 2010-02-04 20:06

A jak się sprawa ma w wypadku, jeśli jeden projekt złożą dwie osoby? Bez programowania ;]
Neav

Postprzez Nesir 2010-02-04 21:11

Nesir napisał(a):
Titanium napisał(a):A co w wypadku, gdy będzie to dzieło zespołowe kilku( 3-5) osób?

Naturalnie wszystkie nie mogą zostać nagrodzone. Najuczciwiej będzie, gdy nagrodę dostanie osoba, która w projekt zaangażowała się najbardziej.
Nesir
Członek IS

Postprzez Noirek 2010-02-05 15:04

Na stronie M$ jest darmowa, ważna do października, wersja Office 2010 BETA. Szukaj jej tutaj.

Format *.doc jest także obsługiwany przez OpenOffice.org dostępny tutaj (EN), tutaj (PL) i tutaj (ux.pl), jak i wiele innych edytorów (w tym darmowy AbiWord).

PDF-a można utworzyć także z WordPada za pośrednictwem wirtualnej drukarki doPDF dostępnej tutaj.

---

Pytanie dotyczące rangi Anioła: w raz ze wszystkimi jego przywilejami czy przywilejami i obowiązkami? xD I w jakim zakresie obowiązków, w drugiej sytuacji. (W teorii 2, w praktyce 1. / E.)

To samo tyczy się rangi "Boga" :) (To już jest pytanie retoryczne... / E.)
Noirek

Postprzez Snowball 2010-02-23 19:49

Jedna rzecz.

Co konkretnie jest takie złe w obecnym targowisku? Nie pasuje nam wygląd kodu czy wygląd zewnętrzny targowiska, a może jego baza zajmuje zbyt dużo miejsca na dysku serwera? Mam pomysł na nowy system handlu, ale chciałabym wiedzieć, czy chodzi o usprawnienie pod kątem ergonomii i efektywności korzystania z systemu (czyli jak fajnie jest graczowi surfować po targu), czy pod kątem efektywności po stronie serwera (czyli: serwer krztusi się przy każdym kolejnym żądaniu wysłanym na targowisko, dyski prawie kipią od kiepsko posegregowanej, wielomegabajtowej tablicy z danymi).

Mam plan na usprawnienie targowiska - konkretnie jego drugiej części, przy dostosowaniu wyglądu do nowych wymogów. Lecz jest on na tyle radykalny dla gry, że muszę wiedzieć czy polepszanie pracy serwera ma sens (no bo po co ulepszać coś, co działa w sumie nie tak źle, zwłaszcza że więcej można przy tym zrobić złego niż dobrego - przynajmniej na początku).

Dziękuję.
1366
Snowball

Postprzez Ender 2010-02-23 20:01

Zasadniczo, to pod takim kątem, że najstarsi górale się boją dotykać obecnego targowiska. I żeby coś w nim poprawić, najlepiej by było całość przepisać od nowa, a nikomu się nie chciało i nie chce przepisywać tego samego bez żadnych zmian; a na zmiany pomysłu brak, więc konkurs. Tak samo jak i z klanami.

* * *

Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
- Rich Cook

* * *

Konrad Jurkowski
Ender
Administrator

Postprzez Kara 2010-03-14 23:15

Hmmm A tak z ciekawości gdyby aktualny Anioł/Archanioł się zgłosił i wygrał to zyskał by coś jeszcze(po za wspomnianymi nasionami Nifredilu)?
Obrazek
ID 2802
Kara
(beta)Tester

Postprzez Mefisto 2010-03-15 10:41

Jak dla mnie jak ktoś należy już do imp stafu to chyba powinien starać się jak najbardziej pomóc w rozwoju tej gry. Chodzi mi o to, że powinien sam z siebie rzucać projektami do admina, a nie brać udział w konkursach przeznaczonych na wyłonienie nowych ludzi do stafu, którzy będą chcieli wnieść coś nowego od siebie.
Mefisto
Członek IS

Postprzez Doydox 2010-03-27 12:11

Czy możliwe byłoby przesunięcie terminu składania prac o dwa tygodnie później?
Tydzień też mnie zbawi ;)
Doydox

Postprzez Prabar 2010-03-27 15:40

Chciałem zapytać o coś podobnego. :) Ze wskazaniem na dwa tygodnie, bo z pracą w święta może być średnio.
Prabar
Członek IS

Postprzez Ender 2010-03-27 18:58

To zróbmy z tego 20 kwietnia.

* * *

- Rich Cook

* * *

Konrad Jurkowski
Ender
Administrator

Postprzez Kara 2010-03-27 22:13

Poważnie, czy to Ironia xD?
Obrazek
ID 2802
Kara
(beta)Tester

Postprzez Doydox 2010-03-29 01:03

Ender napisał(a):To zróbmy z tego 20 kwietnia.
Danke szyn.
Doydox

Postprzez Noirek 2010-03-30 19:49

Ech, myślałem że dzisiaj termin i wysłałem... A co mi tam, i tak już więcej czasu na dopracowanie tego nie mam ^^' Jeśli będą jakieś pytania, to pytać, mail i gg są (raczej) gotowe na oblężenie przez jury ;P
Noirek

Postprzez Prabar 2010-04-19 20:59

Ledwo się zorientowałem, że termin do jutra. Tak to jest, jak się ciągle odkłada na później. Co miałem to oddałem. Powodzenia wszystkim
Prabar
Członek IS

Postprzez Ender 2010-04-20 10:10

No to mamy zgłoszone aż całe... dwie prace. Trochę to mało jak na konkurs...

* * *

- Rich Cook

* * *

Konrad Jurkowski
Ender
Administrator

Postprzez Kalaolite 2010-04-20 10:53

Ale.. termin miał byc do dzisiaj.. z czego zrozumiałam, że dziś też się liczy do niego..^^ a ja kończę.. i dzis wyślę...

// No tak, termin jest do dziś do 23:59:59.
// Tak tylko marudzę, że trochę mało prac. :P
// E.
Kalaolite
Członek IS

Postprzez Doydox 2010-04-20 15:45

No ja jeszcze dzisiaj skończę, i wysyłam pod wieczór.

edit:
Wysłane, miłej lektury :)
Doydox

Postprzez Kara 2010-04-27 23:28

A ja tak z Ciekawości. Kto oddał prace i bierze udział w konkursie?
Obrazek
ID 2802
Kara
(beta)Tester

Postprzez Ender 2010-04-29 17:05

No cóż, niestety zmuszony jestem z pewnych względów przesunąć termin ogłoszenia wyników o kilka dni. Najbezpieczniejszym stwierdzenie będzie, że zostaną one ogłoszone do 16 maja. Przepraszam za to.
Na początku przyszłego tygodnia (wtorek, max środa) podane zostaną szczegóły, które pozostały do podania, np. osoby, które zgłosiły prace.

* * *

- Rich Cook

* * *

Konrad Jurkowski
Ender
Administrator

Następna strona

Powrót do Konkursy