Login:
Hasło:
  zapamiętaj

Teraz jest 2012-02-10 09:11

Strona główna forum Hedrenis: Portal Konkursy

Konkurs na system klanów

Interesują Cię konkursy związane z Portalem? A może te całkowicie z nim niezwiązane? Masz ochotę na nagrodę? Tutaj znajdziesz wszystkie niezbędne informacje odnośnie wszystkich wydarzeń konkursowych!

Konkurs na system klanów

Postprzez Nesir 2009-11-16 19:05

Od kilku dni padają propozycję na nowy wygląd klanów. Zazwyczaj poparte narzekaniami, z którymi , o dziwo, zgadzają się niemal wszyscy. Klany są nudne, walki klanowe nie są ekscytujące, etc, etc.
Imperium Staff wychodzi naprzeciw tym propozycjom, organizując konkurs na najciekawszy skrypt klanów. Zacznijmy od zasad konkursu.

Wymagania i zasady
  • Celem konkursu jest totalna zmiana systemu klanów. Przede wszystkim zrobienie takiego systemu, w którym gracze będą mogli się wykazać zarówno znajomością ekonomii Imperialnej, jak i sztuki wojennej.
  • Osoby zainteresowane konkursem mają za zadanie:
    • Dokładnie i szczegółowo opisać proponowany system klanów. Projekt powinien być przedstawiony w przejrzystej formie. Zaleca się wykorzystanie nagłówków i opisywanie tego co ma się na myśli. Oczywiście z zachowaniem klarowności przekazu.
    • Rozpisać dokładnie system wojen klanów. Jak wiadomo - w chwili obecnej walki klanów nie są zbyt ciekawe. Opisanie wszystkiego wraz ze wzorami matematycznymi znacznie zwiększy szanse na wygraną w konkursie. Podkreślam, że wszystko jest pisane od zera, dlatego zachęcam do zamieszczenia w swoim projekcie zupełnie nowych, innowacyjnych rozwiązań.
  • Gotowe projekty należy przesyłać na adres mailowy - konkurs@i-rpg.net. W temacie maila: Konkurs klanowy. Projekty muszę być w formacie umożliwiającym odczytanie, najlepiej *.doc lub *.pdf.
  • Bardzo ważna informacja - zwycięski projekt zostanie wprowadzony do gry w XII erze, co już zagwarantował Ender (z zastrzeżeniem, że XII Era nie nastąpi zaraz po rozpoczęciu XI Ery, tudzież zaraz po rozstrzygnięciu konkursu :P).
  • Prace będą oceniane przez Imperium Staff i grono beta-testerów.

Termin
Prace konkursowe można zgłaszać do 4 stycznia 2010 roku (04.01.2010), do godziny 23:59. Zgłoszenia zostaną rozpatrzone w ciągu dwóch tygodni, natomiast ogłoszenie wyników nastąpi po zakończeniu obrad jury.

Nagrody
Jak w każdym innym konkursie, przewidziane są nagrody. Przedstawiają się one następująco:
  • 1 miejsce
    • Ranga Anioła, wraz ze wszystkimi jego przywilejami
    • 5 AP na start XII ery
    • Złoto i minerały potrzebne do utworzenia klanu, oczywiście na start XII ery.
    • Umieszczenie projektu w grze
  • 2 miejsce (wyróżnienie)
    • 3 AP na start XII ery
    • Eliksir nifredilski na start XII ery
  • Nagroda specjalna - przyznana zamiast pierwszego miejsca
    Najlepiej zostanie nagrodzona osoba, która dodatkowo pokusi się o zakodowanie proponowanego przez siebie projektu. W taki sposób, by moduł klanów dało się zainstalować w grze (naturalnie po dostosowaniu go do reszty kodu gry). Taka inicjatywa zostanie nagrodzona rangą Boga. Wszelkie potrzebne dane, z serii nazwy pól i tabele z danymi gracza, dostarczy Ender. Oczywiście do nagrody specjalnej doliczają się wszystkie nagrody za I miejsce, nie licząc rangi Anioła.

To chyba tyle. Jeżeli są jakieś pytania - proszę zadawać je w tym temacie. Lepiej by nie było niedomówień.

Podpisano
Archanioł Nesir Vel Anvar
Nesir
Członek IS

Re: Konkurs na system klanów

Postprzez Prabar 2009-11-17 17:03

Mam pytanko...
Mam już dość szczegółowy projekt systemu klanów. Sam nie znam odpowiednich języków programowania w dostatecznym stopniu, by zakodować projekt. Może to zrobić imperialny znajomy tylko, że...
1. Czy taka współpraca jest dozwolona?
2. Jeśli tak, to jak mógłby wyglądać podział nagród?
Pytam, bo nie wiem, czy mam się zmusić do nauki PHP i MySQL, czy mogę skupić się na reszcie. Nie chciałbym raczej wkładać od siebie masy pomysłów a potem wypchać się sianem. Tym bardziej nie chciałbym oszukać oceniających, podając napisany przez kogoś kod jako mój (bo to by pewnie i tak nie przeszło).
Prabar
Członek IS

Postprzez Nesir 2009-11-17 18:10

Prabar napisał(a):1. Czy taka współpraca jest dozwolona?

Tak.

Prabar napisał(a):2. Jeśli tak, to jak mógłby wyglądać podział nagród?

Biorąc pod uwagę sytuację przez Ciebie opisaną, można zrobić wyjątek. Autor pomysłu otrzymuje pierwszą nagrodę, czyli rangę anioła, złoto i minerały na klan, a także AP. Wykonawca projektu otrzymuje rangę archanioła. Jeżeli zgodzi się na dalszą współpracę w Imperium Staff, ma szansę zostać imperialnym bogiem. :)
Nesir
Członek IS

Postprzez Noirek 2009-11-17 18:24

Jaki będzie system oceniania? Stricte "wedle widzimisię jury" (wygra najlepszy w rozumieniu subiektywnym), czy będzie jakiś publiczny klucz (minimalnie obiektywniejszy), w sensie:
- Za stopień szczegółowości projektu - 0-5 pkt
- Za dopasowanie do realiów gry - 0-5 pkt
- Za złożoność i innowacyjność - 0-10 pkt
- Osobista ocena członka jury - 0-5 pkt / osobę
itp?
Noirek

Postprzez Ender 2009-11-17 18:48

Za punkt zaczepienia możemy przyjąć taką formę ocen:
Kod: Zaznacz cały
- Forma projektu (max 10 pkt)
- Pomysł (max 10 pkt)

- Szczegółowość treści (max 10 pkt + max 5 pkt za wzory)
- Klarowność (max 5 pkt)
- Złożoność i innowacyjność (max 10 pkt)
- Dopasowanie do klimatu i "realiów" gry (max 5 pkt)

- Ocena jury (max 5 pkt per członek jury)

Chociaż lista ta jest na razie wstępna i może ulec zmianie. Pewnym jest, że jako wynik pojawi się szczegółowe zestawienie.

I należy wspomnieć, że to, czy projekt został poprawnie zakodowany nie ma wpływu na jego pozycję względem innych. Usiłuję przez to powiedzieć, że za wykonanie (jakkolwiek świetne by ono nie było), nie będzie dodatkowych punktów nawet, jeśli włączy mi się tryb leniwego admina - w końcu nie ma sensu wybierać sporo słabszego projektu tylko dlatego, że jest on zrealizowany...
... bo każdy we własnej żyje bajce, z własnymi zmagając się demonami,
z własnym strachem bitwy tocząc na ziemi usłanej wyłącznie porażkami...

* * *

Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
- Rich Cook

* * *

Konrad Jurkowski :: DevDiary - The sophisticated art of (web) programming
Ender
Administrator

Postprzez Noirek 2009-11-18 00:19

Ender napisał(a):nie ma sensu wybierać sporo słabszego projektu tylko dlatego, że jest on zrealizowany...

Nie wierzę, że to napisałeś...

W każdym razie - czyli projekt należy zakodować "w ciemno" przed zakończeniem konkursu? Nie wystarczy zobowiązanie do zakodowania po wytypowaniu zwycięzcy?
Noirek

Postprzez Ender 2009-11-18 07:46

Noirek napisał(a):
Ender napisał(a):nie ma sensu wybierać sporo słabszego projektu tylko dlatego, że jest on zrealizowany...

Dlaczego? Przecież taka jest prawda. Nie ma najmniejszego sensu wybierać słabego projektu lub też źle napisanego, tylko przez pryzmat tego, że jest napisany. To się mija z celem trochę... bo może z tego wyjść takie drugie Targowisko, czyli cegła, która dosłownie zapycha pamięć i muli serwer.

Noirek napisał(a):W każdym razie - czyli projekt należy zakodować "w ciemno" przed zakończeniem konkursu? Nie wystarczy zobowiązanie do zakodowania po wytypowaniu zwycięzcy?

Czy ja wiem, czy tak w ciemno. Jeżeli komuś zależy na randze boga w grze, to to jest najlepsza szansa. Konkurs na system klanów wygrywa jedna osoba, ale nie jest powiedziane, że żadna inna osoba - np. z uwagi na ciekawy styl kodowania i same umiejętności - nie zostanie przekolorowana, jeśli będzie tego chcieć.

Zobowiązanie może być, pod warunkiem, że skrypt zostanie napisany zgodnie z dodatkowymi zaleceniami.

* * *

Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
- Rich Cook

* * *

Ender
Administrator

Postprzez Noirek 2009-11-18 19:26

Ender napisał(a):
Noirek napisał(a):

Dlaczego? Przecież taka jest prawda. Nie ma najmniejszego sensu wybierać słabego projektu lub też źle napisanego, tylko przez pryzmat tego, że jest napisany. To się mija z celem trochę... bo może z tego wyjść takie drugie Targowisko, czyli cegła, która dosłownie zapycha pamięć i muli serwer.

Eh, to było w kontekście żartobliwym, na podstawie stereotypu ;P A to co napisałeś, ma jak najbardziej sens. Pytanie tylko - czemu by w takim razie nie zrobić w takim razie drugiego, równoległego lub następnego po tym, konkursu dotyczącego targowiska?

// Z kimś już dzisiaj toczyłem taką rozmowę... w sensie, na temat targowiska.
// E.
Noirek

Postprzez Titanium 2009-11-18 19:44

A co w wypadku, gdy będzie to dzieło zespołowe kilku( 3-5) osób?
Jeżeli nie muszę (a muszę w dziale Inkwizycji), odpisuję tylko na posty napisane w języku polskim;)
Pisząc posta, coś sobie uświadomiłem. Dlatego chcę przeprosić wszystkich użytkowników tego forum. Wybaczcie mi. (ale nie tylko ja jestem winny)
Titanium
Inkwizytor

Postprzez Nesir 2009-11-18 20:01

Titanium napisał(a):A co w wypadku, gdy będzie to dzieło zespołowe kilku( 3-5) osób?

Naturalnie wszystkie nie mogą zostać nagrodzone. Najuczciwiej będzie, gdy nagrodę dostanie osoba, która w projekt zaangażowała się najbardziej.
Nesir
Członek IS

Postprzez Noirek 2009-11-20 18:18

Wpadłem na następną nieścisłość - czy można przedstawić więcej niż jeden projekt?
Noirek

Postprzez Nesir 2009-11-20 20:30

Wpadłem na następną nieścisłość - czy można przedstawić więcej niż jeden projekt?

Oczywiście. Jednak wygrać może tylko jeden, z wiadomych względów.
Nesir
Członek IS

Postprzez lynwith 2009-11-21 18:53

Nesir napisał(a):Oczywiście. Jednak wygrać może tylko jeden, z wiadomych względów.

Eeee... Nie żebym coś miał do tej nieścisłości, bo wiadomo im więcej projektów tym większa szansa, że wyklaruje się z klanów i walk klanowych coś naprawdę fajnego :) Ale czy to nie spowoduje sytuacji w której jedna osoba wyśle 100 projektów różniących się od siebie jedynie jakimś szczegółem ?
lynwith

Postprzez Noirek 2009-11-21 22:08

Sądzę, że logicznym jest, że aby projekty były uznane za różne, muszą się różnić diametralnie, natomiast małe zakresy zmian w danym projekcie w nim się zawierają ;P Stąd o to już nie pytałem :D
Noirek

Postprzez Ender 2009-12-16 17:34

Oficjalnie konkurs przedłużony o 14 dni.
Czyli trwa do 18.01.2010, godz. 23:59:59.

* * *

- Rich Cook

* * *

Ender
Administrator

Postprzez Noirek 2009-12-24 11:43

Ender, jesteś wielki ;P Nie wyrobiłbym się ^^' 4.01 mam koło z Analizy Matematycznej :P

EDIT: I tak się nie wyrobię -.- Massacre...
Noirek

Postprzez Nesir 2010-01-13 13:44

Pozostało 5 dni na oddawanie prac. Dotąd przyszły tylko dwie. :)
Nesir
Członek IS

Postprzez Doydox 2010-01-13 22:41

Na dniach skończę swoją, ale dzięki za ponaglenie :>
Doydox

Postprzez Prabar 2010-01-15 22:12

Mój projekt praktycznie skończony, czekam tylko na uwagi moich pomocników. Dobrze, że przesunięto termin zakończenia, bo bym nie miał czasu na wylanie swoich pomysłów na wirtualny papier.
Prabar
Członek IS

Postprzez Ender 2010-01-18 15:03

Do zainteresowanych: do zakończenia zostało niecałe 9 godzin!

* * *

- Rich Cook

* * *

Ender
Administrator

Postprzez Lord Seth 2010-01-18 20:15

Moja praca poszła już wczoraj. Mam nadzieje, że doszła.
Lord Seth

Postprzez Ender 2010-01-19 00:00

No cóż, termin nadsyłania prac upłynął. Czas podać kilka szczegółów odnośnie dalszej fazy wydarzeń.
Pytania odnośnie tego, o czym poniżej, należy zadawać w tym temacie.

Uczestnicy
W kolejności chronologicznej, od najstarszego maila:
  • Timoven
  • Rion (praca ocenie podlegać nie może, jako że jest to sam schemat działania wynikający z braku czasu, ale mam wrażenie, że byłby to jeden z poważniejszych konkurentów do wygranej)
  • Orvudo
  • Seth (swoją drogą, mail trafił do spamu)
  • Doydox
  • Mefisto (jako jedyny napisał kod, ale...)
  • Lynwith (swoją drogą, mail trafił do spamu)

Skład jury
Oficjalny i niezmienny skład jury, który będzie oceniać każdą ze zgłoszonych prac:
  • Ender
  • Gothar
  • Nesir
  • Peter
  • Chali
  • Dragnar
  • Paul
  • Ghotfire

Ocena
Każdy z członków jury ocenia pracę każdego z uczestników w następujących kategoriach:
  • Forma projektu (max 10 pkt)
  • Pomysł (max 10 pkt)
  • Szczegółowość treści (max 10 pkt + max 5 pkt za wzory)
  • Klarowność (max 5 pkt)
  • Złożoność i innowacyjność (max 10 pkt)
  • Dopasowanie do klimatu i "realiów" gry (max 5 pkt)
  • Ocena własna (max 5 pkt per członek jury)
Wynik ostateczny dla poszczególnych kolumn, innych niż ostatnia ("Ocena własna"), będzie średnią arytmetyczną ocen członków jury.
Do zdobycia jest maksymalnie 95 punktów (55+40).

Ogłoszenie wyników
Tak jak zostało zaplanowane, dwa tygodnie poczynając od 19 stycznia 2010. Daje nam to 2 lutego 2010 - do tego dnia zostaną ogłoszone wyniki.
Podczas ogłaszania wyników, zamieszczona zostanie szczegółowa rozpiska punktacji - zarówno zbiorcza jak i składowe (oceny jury). Zamieszczone zostaną także same prace.

* * *

- Rich Cook

* * *

Ender
Administrator

Postprzez Ender 2010-01-24 15:07

Żeby wszyscy wiedzieli - do grona jurorów dołączony zostanie także Ghotfire, więc suma punktów, jaką można zdobyć wzrasta o 5. Reszta pozostaje bez zmian.
Ghotfire dołącza do grona jurorów jako osoba najbardziej niezależna, i oceniająca czystą teorię. Miało nie być zmian, ale nie przewidziałem jego powrotu, także... wybaczcie. :P

* * *

- Rich Cook

* * *

Ender
Administrator

Postprzez Noirek 2010-01-24 23:04

Dzięki za pochlebne słowo ;) Powodzenia pozostałym uczestnikom... i trzymajcie kciuki za moje poprawki ^^'
Noirek

Postprzez Ender 2010-01-31 16:20

Oceny wystawione, wszystko jest już jasne.

Wyniki!

(Gdyby ktoś nie był zbyt sprytny - na dole pliku z wynikami podany jest link do prac).

* * *

- Rich Cook

* * *

Ender
Administrator

Następna strona

Powrót do Konkursy