Login:
Hasło:
  zapamiętaj

Teraz jest 2012-02-11 04:50

Strona główna forum Twórczość Twierdza Fantasy Grupowe

Historia jednej znajomości - opinie i komentarze wszelkie.

Masz ochotę wziąć udział w czyimś opowiadaniu dopisując do niego coś od serca? Nie krępuj się, ten dział służy właśnie do tego!

Moderator: Mecenasi sztuki

Historia jednej znajomości - opinie i komentarze wszelkie.

Postprzez Yamoroshi 2008-10-25 21:04

Tutaj proszę o szczere, konstruktywne komentarze do mojej grupówki. Chamstwo, prostactwo i spam bym prosił, aby był kasowane...

// Trzy pytania od A`Vq'a:
// 1. Jakie jest owo zamierzenie ortów w temacie?
// 2. Raz, że nie musisz pisać, że to grupówka, od tego służy dział, dwa, opowiadanie grupowe jest tworzone nie tylko przez założyciela tematu, a przez wszystkich, którzy w nim piszą, szczególnie że:
// 3. Nie napisałeś nic o realiach świata itp., czemu więc nazwa tematu brzmi tak, jak brzmi?
// Wyszły 2 pytania, ale cóż... Uzdrawiam serdecznie
// A`Vquiraniel Vareneil

1. Możesz się podpisać AV, wiem, o kogo chodzi
2. Podkreślenie bezsensowności całego tematu.
3. Realia świata na bieżąco stworzę.
4. Jakoś temat nazwać trzeba było, nie?
5. Wiem, że grupówka jest pisana przez ogół użytkowników portalu, na którym jest ona tworzona...
6. Oryginalna nazwa tematu to: Grópuwka by Yamoroshi Hakiyama

Po pierwsze, podeślesz mi sensowną nazwę tematu, po drugie, założenia grupówki. Do tego czasu temat pozostanie zamknięty.
Uzdrawiam
A`Vquiraniel Khael Afael Riel Vareneil

EDIT: Tytuł, po uzgodnieniu z Yamo, zmieniłem.
EDIT2: Powyższa rozmowa przeniesiona z pierwszego postu opowiadania.
Yamoroshi

Re: Historia jednej znajomości - opinie i komentarze wszelkie.

Postprzez Klonus Wysoki 2008-10-26 19:19

Zacznę od tego, co tu właściwie zaszło. Na początek chciałem zaznaczyć, ze Yamo nieco mnie ubiegł, gdyż od jakiegoś czasu zbierałem się na napisanie pierwszej grupówki. Miała jedynie p0okazywać, jak to ma wszystko organizacyjnie wyglądać, ale jeszcze się nie pojawiła, więc... pozostaje uczyć się na błędach.
A błędów było kilka. Po pierwsze tytuł. W tytule tematu powinien być tytuł opowiadania. Sądziłem, ze to oczywiste. Każdy pisany tekst, a zwłaszcza jego temat, powinny być pisane poprawną i przejrzystą polszczyzną. Jeśli istnieje odejście (a nie przeczę, ze czasem się tak zdarza), należy wyjaśnić je w pierwszym poście opowiadania lub komentarzy. I nie próbujcie się klamkować, że ma być to jakaś tajemnica. Właśnie w opowiadaniach grupowych tajemnic robić nie wolno. Prostu przykład: Postać A chce wysłać grupę na północ w góry, ale nie powie o tym nikomu. Po jego pierwszym poście Postać B rzuci hasło, że port na południu został zaatakowany. Wówczas jeszcze parę osób powie coś w stylu "super, idziemy im pomóc", albo "w końcu złoję komuś skórę" i ile zostanie z planów postaci A? Opowiadaniami grupowymi rządzi jedna zasada (poza poprawnością języka i separacją komentarzy oczywiście): CO NIE NAPISANE, TO NIE USTALONE.
I nie chciałbym widzieć więcej choinek różnokolorowych w postach. Od tego są komentarze.
I na koniec jeszcze coś o głównej zasadzie, o której już wspomniałem. Yamo, napisz w jakim świecie toczy się opowieść, bo wejdzie taki Sep (bardzo mi się nie podobał Twój post, Sep) i napisze coś o reaktorach atomowych i innych kałachach. Praktycznie złamie klimat i zniszczy opowiadanie, ale teoretycznie nie zrobi nic złego. Jak już będziesz pisał, umieść jeszcze jedną informację: czy to opowiadanie jest otwarte (czy można się do niego dołączać), bo obecnie wygląda to jak współpraca dwóch osób.
PS.
Przypomniało mi się jeszcze - AV wspominał coś o grupie piszącej grupówkę. Teoretycznie nie trzeba jej ustalać, gdy się zaczyna, ale z doświadczenia wiem, ze są to na tyle nietrwałe twory, że warto mieć taką zaufaną osobę, które w razie czego podejmie opowieść.
Nie jestem wrogiem.
Nie jestem przyjacielem.
Jestem obserwatorem.
Klonus Wysoki
Mecenas sztuki

Postprzez Yamoroshi 2008-10-26 22:42

ja, Phoriist i dziewczyna grająca elfkę to napiszemy we trójkę, ale jeśli chcesz możesz zostać władcą miasta, przyjacielem, wrogiem, kim chcesz, Ciebie zawsze przyjmę, świat odkryjemy z Phor'em na bieżąco...

wprowadź klimatycznie swoją postać, a masz wolną rękę w odgrywanie dowolnej roli...
Yamoroshi

Postprzez Wilhelm 2008-10-27 12:49

Wyglada na to, ze mamy do czyniania z przykladem jak opowiadan grupowych tworzyc nie nalezy:]

Moim zdaniem dobrym pomyslem jest ustalenie pewnych zasad ktore powinny takim opowiadaniem kierowac. Oczywiscie nie da sie, a nawet nie powinno, opakowywac kazdego aspektu opowiadania grupowego w rygorystyczne i szczegolowe nakazy i zakazy, gdyz pewna swoboda jest jedna z jego podstawowych cech. Ale stworzenie kilku ogolnych zasad jest niezbedne.

Tak sie sklada, ze napisalem cos takiego na potrzeby klanu i z checia udostepnie moderatorom TF do wykorzystania, po uprzednim zmodyfikowaniu, jesli bedzie taka potrzeba. Sam w tym zreszta chetnie pomoge.
Ostatnio zmieniony przez Wilhelm 2008-10-27 13:14, w sumie 2 raz/y zmieniany.
Lepszy niewielki aplauz niż żaden, choćby był z lekka pozbawiony zapału"
Wilhelm

Postprzez Yamoroshi 2008-10-27 12:59

dobrych, tzn. jakich?

my wszystko między sobą ustalamy na bieżąco, jeśli o to chodzi...

postacie dodatkowe pojawią się w swoim czasie, rozbudowany świat również...

a to moje pierwsze w życiu opowiadanie jakiekolwiek, więc proszę to uszanować ;)
Yamoroshi

Postprzez Wilhelm 2008-10-27 15:43

Yamoroshi napisał(a):dobrych, tzn. jakich?

Np takich bys nie musial pisac w opowiadaniu uwag typu:

Yamoroshi napisał(a):NIGDY, ale to NIGDY nie mówcie, co ja myślę, bądź robię. Kierujcie tylko i wyłącznie swoimi postaciami, ja pokieruję swoją sam.
JA NIE PALĘ...

albo uniknac takich sytuacji:
Yamoroshi napisał(a):Mieszkał sam i nikt nie wiedział o jego śpiączce, a drzwi miał zabezpieczone, okna zaciemnione, a drogę zasłaną pułapkami, aby nikt nie miał szansy się dostać do jego domu.

i za chwilke:
Phoriist napisał(a):Po chwili okazało się, że jednak ktoś wszedł.

Albo taki kwiatek:
Yamoroshi napisał(a):Czuję się, jakby ktoś mi zdilejtował kartę pamięci bez przelewania na papier.

Zgadzam sie z Klonusem, ze co nie napisane to nie ustalone, ale jakies ramy powinny chyba byc. Chocby ta najbardziej ogolna w tytule: Twierdza Fantasy ;)

Yamoroshi napisał(a):my wszystko między sobą ustalamy na bieżąco, jeśli o to chodzi...

Dopóki jest was dwóch to moze i nie jest to duzy problem(choc i w tym wypadku jak pokazalem wyzej jakis jest), ale opowiadania grupowe pisane przez dwie osoby to raczej skrajnosc;)

Yamoroshi napisał(a):a to moje pierwsze w życiu opowiadanie jakiekolwiek, więc proszę to uszanować ;)
Nikt tu, a juz na pewno ja, nie odmawia ci szacunku. Ale jak sam zauwazasz, to twoje pierwsze w zyciu opowiadanie, wiec moze warto posluchac czasem rad innych ;)
Ostatnio zmieniony przez Wilhelm 2008-10-27 16:42, w sumie 1 raz/y zmieniany.
Lepszy niewielki aplauz niż żaden, choćby był z lekka pozbawiony zapału"
Wilhelm

Postprzez Yamoroshi 2008-10-27 16:38

słucham otwarcie każdej krytyki, zwrot "zdilejtować bez przelewania na papier" został wprowadzony celowo, jako podkreślenie indywidualizmu głównego bohatera. Ja Phoriistem nie jestem, więc na niego nie wpłynę, to, żeby nie kierować mną zawsze piszę, jak ktoś próbuje to robić... Będzie więcej, zapraszamy i Ciebie, wprowadź jakoś siebie, chętnie popiszę z Tobą...
Yamoroshi

Postprzez Vania Virgo 2008-11-01 12:14

Kilka moich uwag, to fragmenty wypowiedzi:

P:- Yamo - Nie poznajesz mnie?! Toż to ja! - odpowiedział Phoriist - zapomniałeś, jak już ...

Y: Nie znam żadnego Phoriista, jesteś mi całkowicie obcy, trollu...

P:Te słowa nieco zaskoczyły Phoriista - to dziwne, że prawie dwumetrowy człowiek został nazwany Trollem. Spróbował wyjaśnić "nieporozumienie".

Y: *Opowiedz proszę, jak się poznaliśmy Phoriiście...*

Po pierwsze, Yamo nie dodawaj nikomu rasy, tu wychodzi brak karty postaci, nie wiadomo kto kim jest i tak sie strzela, ty sobie postanowiłeś, że Phoriist będzie trollem, tymczasem, on miał inny zamysł.
Po drugie, Phoriist już ci wszystko wyjaśnił, a potem ty go pytasz jak się poznaliście. Powtarzanie sie w sesji jest bez sensu.
Napisałeś, że są tam trzy postacie, ty, jakaś elfka i Phoriist, sam zamierzasz tą elfką prowadzić? Czy czekasz aż ktoś sie sam podłączy pod wykreowaną przez ciebie postać, zmieniając potem jej charakter?
Brak miejsca, czasu, ogólnej sytuacji sprawia, że ciężko sie podłączyć. Na bieżąco to tworzy się teraźniejszość, nie można tworzyć przeszłości, po teraźniejszości.
Na każdą uwagę odpowiadasz, że została stworzona celowo, to na pewno, tylko że, nie może być tak, ze każdy klasyczny błąd stwierdzasz za celowy no masakra. To co teraz robisz, nie jest twoim wymysłem, nie ty stworzyłeś ten rodzaj rozrywki, tą grę, więc trzymaj się ważnych zasad. Bo nikt z nas nie siedzi w twojej głowie i nie jest w stanie w tym momencie przewidzieć, co ty celowo chcesz stworzyć. Z powodu braku zasad nie da sie w to grać. Zbyt nieobliczalne jest twoje zachowanie. Do tego nie wiemy jakie są ramy, np wejdę sobie jako skrzydlaty bazyliszek, który chce sie zaprzyjaźnić, nie wiem, czy uwzględniasz takie rasy, gatunki. Z powodu braku zasad, Sep może sobie być nawet chodząca bombką atomową, która szuka pieska.
Vania Virgo

Postprzez Yamoroshi 2008-11-07 00:01

retrospekcja...

mam już osobę, która zagra elfkę... czekamy na odpowiedni moment, wszystko się wyjaśni w swoim czasie, co niewyjaśnione jeszcze jest...

co do nazwania Phoriista trollem, to nazwał tak dlatego, że dopiero się obudził ze śpiączki i nie do końca widział na początku, co wokół niego jest i co się dzieje...

całość jest na każdym etapie planowana i jest ścisła kontrola jakości... tyle na razie, jutro rano dopiszę może coś...

bazyliszek OK, a Sep nikim nie będzie w moim opowiadaniu, bo go nie lubię O!

jeśli chodzi o świat, to albo zostanie przedstawiany na bieżąco, opis przeze mnie poszczególnych miejsc albo też w jednym poście ogólny zarys krainy, jako offtopic się pojawi, ewentualnie jedno i drugie...
Yamoroshi

Postprzez Vania Virgo 2008-11-26 20:31

Wszystko pięknie tylko... Kolejność nie ta...
No i jak grochem o ściane i znowu ta hipokryzja, najpierw piszesz jedno, a potem sam siebie negujesz.
Co do tego kto może a kto nie wziąć w tym udział, według twojego widzimisię to może zmień temat na : "tylko dla tych których lubię".

Ech czyli miałam racje, najpierw stworzyłeś postać, a dopiero potem dojdzie do niej człowiek, zmieniając charakter, sposób wypowiedzi postaci.
Co pewnie jak sie tobie nie spodoba i tak będzie przez ciebie zmieniane. Tobie sesja grupowa z opowiadaniem sie pomyliła chyba.
Vania Virgo

Powrót do Grupowe